• +31 6 51 67 83 00
  • info@trailen.nl

Gedragsregels

Gedragsregels

Gedragsregels

Trailrunning is in Nederland steeds populairder aan het worden en het aantal georganiseerde en ongeorganiseerde trails groeit. Dat betekent dat de kwetsbare natuur steeds meer belast wordt. Uit respect voor de natuur en ander gebruikers is het belangrijk om je te houden aan een paar simpele gedragsregels, zodat we met z’n allen nog lang kunnen genieten van alle natuurschoon.


1. Laat alleen je voetafdrukken achter 
Trailers streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Trailers nemen altijd hun eigen afval mee. Het is onacceptabel voor iedere trailer om gelletjes, papier wikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit ! Als je ziet dat iemand z’n afval op de grond laat vallen, dan hoor je deze persoon aan te spreken op z’n gedrag. Mocht je niet zien wie het afval heeft achtergelaten, dan neem je de achtergelaten troep mee naar de volgende plek waar je het in de afvalbak gooit. Van achtergebleven afval worden wilde dieren ziek, dus houd de paden schoon. Trailers bij trail evenementen in binnen- en buitenland die zich niet aan deze spelregel houden hebben grote kans om door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd te worden.


2. Wees hoffelijk en geef elkaar de ruimte 
Trailers zijn vriendelijk, hebben respect voor de natuur en zijn beleefd naar andere gebruikers. Het gaat tenslotte niet om de tijd en prestatie, maar om de belevenis onderweg.


3. Voorrang op de trails
Tijdens het trailen is het vaak op de meer smalle single-tracks de vraag wie er nu voorrang heeft op wie.  We streven ernaar om een leidraad te bieden, maar het is nog altijd een kwestie van elkaar de ruimte gunnen.
– De langzamere loper geeft altijd voorrang aan de snellere hardloper.
– De snelle loper geeft voorrang aan de snellere mountainbikers.
– Het paard heeft op iedereen voorrang, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen.
– Een andere hoofdregel is dat de loper die bergafwaarts loopt voorrang heeft op de hardloper die de heuvel omhoog gaat. Tot stoppen komen is voor een loper die bergafwaarts gaat lastiger als voor iemand die bergopwaarts gaat.
– Als je als trailer een ander nadert, laat dan weten dat je wil inhalen zodat de ander rechts van het pad kan gaan lopen. Roep “ links”, haal aan de linkerkant in en bedank de ander voor zijn of haar hoffelijkheid.


4. Onderweg hulp bieden
Zie je onderweg een trailer in nood, dan word je geacht hem of haar te helpen. Ook tijdens een trailevenement terwijl de klok doortikt. Je loopt nooit door.


5. Je loopt niet alleen
Loop je over een single-track op kop van een groepje trailers dan is het gepast om de trailers achter je te waarschuwen voor de gevaren zoals kuilen, losse rotsen, boomstronkjes, zwiepende takken en dergelijke omdat het in colonne lopen meer risico’s met zich meebrengt als dat je alleen loopt. Het wordt zeer op prijs gesteld als je niet alleen met je eigen veiligheid maar ook met die van anderen rekening houdt.


6. Heb respect voor de beheerders
Loop je tijdens je trails door gebieden die door Natuurmonumenten beheerd worden,  dan heb je respect voor de regels die zij opgesteld hebben, zodat we nog lang kunnen genieten van de kwetsbare natuur. Deze zijn:
– Je mag trailen tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij er toestemming gegeven is voor een nachtelijk trailavontuur.
– Je loopt op bestaande bos-ruiter-mtb paden om flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Maak geen eigen paadjes waar ze niet zijn. Dat daar geen pad is, is niet zomaar…daar is een reden voor.


7. Oog in oog met wild
Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers en als je oog in oog staat met wilde dieren; wat moet je dan wel of niet doen:
– Hou voldoende afstand, minimaal 25 meter
– Blijf rustig en loop langzaam weg
– Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden
– Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet

21 september 2024